De winter komt eraan

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober gaat de wintertijd in. Dan gaat de klok terug van 03:00 naar 02:00 uur en kunnen we genieten van een uur langer slaap. Je kan al merken dat de dagen donkerder en grauwer beginnen te worden. In het najaar worden de dagen korter. Wanneer je wakker wordt om naar school of werk te gaan is het waarschijnlijk donker en wanneer je naar huis gaat begint het ook weer donker te worden.

De zomertijd was niet altijd vanzelfsprekend in Nederland. We kende de zomertijd van 1916 tot 1945 en vanaf 1977 tot het heden. In de tussentijd was de zomertijd niet in gebruik. Wanneer we terug gaan naar de wintertijd zetten we de wijzers ‘’terug waar ze horen’’, omdat we in het voorjaar de wijzers vooruit zetten.

De lidstaten van de Europese Unie doen allemaal mee aan de zomer- en wintertijd. Voorheen in het verleden had elke plek op aarde zijn eigen lokale tijd. De tijd werd gemeten door middel van de zon. Als de zon op zijn hoogst stond; was het twaalf uur; een zonnewijzer geeft de juiste lokale tijd aan. Door de komst van spoorwegen en radio groeide de behoefte aan één uniforme tijd. Het namelijk een stuk makkelijker globaal zaken doen als je met zo min mogelijk tijdzones te maken hebt.
Zo zijn planningen maken een stuk makkelijker.

In Nederland was er voor een korte periode de ‘Amsterdamse tijd’. Die liep 20 minuten voor op de standaardtijd in . wanneer de klok in Nederland twaalf sloeg was het in London 11:40 en 12:40 in Berlijn. In 1940 kwam daar een einde aan toen de Duitsers Nederland had geannexeerd en het bevel gaf om de Amsterdamse tijd te vervangen met de Berlijnse tijd. Na de oorlog bleef dat zoo: Nederland loopt sinds die dag in de ‘Midden-Europese tijd’

    28-10-2016 00:00
Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)