Waarom is er zomer- en wintertijd?

Ieder jaar wordt in de lente de klok een uur vooruit gezet dan is het zomertijd. Niet overal op de wereld hebben ze de zomertijd ingevoerd, heel Europa heeft dat wel gedaan. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.

Geschiedenis

In 1907, in Engeland werd er voor het eerst nagedacht over zomertijd omdat de zon in de zomer erg vroeg opgaat en juist later weer ondergaat. In Engeland vonden ze het wel handig om in de zomer eerder uit bed te gaan zodat je, je dag beter kan benutten en er is minder energie nodig om bijvoorbeeld lampen te laten branden. In de eerste wereldoorlog maakte men voor het eerst gebruik van de zomertijd, door de Duitsers in 1916. Tot in de tweede wereldoorlog werd er gebruik van gemaakt. In de jaren ’70 was er een grote oliecrisis op de wereld, door deze oliecrisis wouden mensen zo min mogelijk energie verspillen. Uiteindelijk is door deze oliecrisis de zomertijd opnieuw ingevoerd in 1977.

Zomertijd

In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit, dan is het zomertijd. De zomertijd gaat niet altijd in op dezelfde datum. Het gebeurd wel altijd in het weekend, op de nacht van zaterdag op zondag. De Zomertijd begint altijd op de laatste zondag van Maart. Om 02.00 uur (wintertijd) gaat de klok naar 03.00 uur (zomertijd).

Wintertijd

In het najaar begint de wintertijd, dan gaat de klok een uur achteruit. De Wintertijd begint altijd op de laatste zondag van Oktober. Om 03.00 uur (zomertijd) gaat de klok naar 02.00 uur (wintertijd).

Redenen

Er zijn twee hoofdredenen waarom er zomer- en wintertijd is:

  • In de zomer wordt het erg vroeg licht waardoor er veel licht verloren gaat, door de klok een vooruit te zetten is het ’s avonds langer licht, waardoor je de hoeveelheid licht beter benut
  • Er wordt minder energie verbruikt omdat mensen het daglicht beter benutten.

Ezelsbruggetjes

Mensen maken ook gebruik van ezelsbruggetjes om beter te kunnen onthouden of ze de klok vooruit of achteruit moeten zetten. Voorbeelden van ezelsbruggetjes zijn:
  • in het voorjaar zet men de klok vooruit, dus in het najaar achteruit.
  • als het weer achteruit gaat, gaat de klok ook achteruit.
    11-05-2016 00:00
Heeft u advies nodig?

Heeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)